Pakolliset

Huomautus 19.8.2016: Siirtojen yhteydessä tästä artikkelista ovat kadonneet kuvat. Koska kuvat ovat Musescoren vanhasta versiosta, en käy palauttamaan niitä.

Pakollisessa vaiheessa suurin osa asioista tehdään hiirellä. Valikoita ja näppäinkomentoja opiskellaan tärkeässä ja hyödyllisessä osastossa.

Ohjelman käynnistäminen

Napsauta tai kaksoisnapsauta ohjelman kuvaketta . Se, missä kuvake sijaitsee, riippuu käytössäsi olevasta käyttöjärjestelmästä ja työpöytäympäristöstä.

Pane merkille näkymän tärkeimmät osat:

 • suurimpana keskellä nuotinkirjoitusalue
 • ylinnä työn aloittamiseen, tallentamiseen ja soittamiseen liittyvät painikkeet
 • sen alla nuottien aika-arvot ja tilapäismerkit
 • vasemmalla paletti
 • alhaalla navigaattori eli partituuri pienoiskoossa
 • oikealla (versiosta 1.1 lähtien) MuseScore connect -palsta.

Napsauta esiin MuseScore Connect -palstan Learn & Support -välilehti ja huomaa, että sieltä pääsee käsiksi ohjeisiin ja opetusvideoihin. Sitten voit sulkea koko palstan tilaa viemästä napsauttamalla rastia. Saat sen uudelleen näkyviin napsauttamalla yhteisöpainiketta .

Uuden työn aloittaminen ja soittimien (nuottiviivastojen) lisääminen

Napsauta painiketta, joka näyttää tyhjältä paperilta: . Käy läpi ohjattu uuden työn perustaminen, jossa voit kirjoittaa kappaleen nimen ja muut tiedot, lisätä soittimia sekä määrätä etumerkinnän ja tahtiosoituksen. Kaikki ohjatun aloituksen vaiheet voidaan tehdä erikseen myöhemmin, joten voit jättää joitakin kenttiä tyhjäksi. Lopputulos on nuottipaperi, jossa on viivastoja ja tyhjiä tahteja. Yksityiskohdat.

Työn tallentaminen

Tallenna työ heti. Napsauta painiketta, jossa on levykkeen kuva: . Avautuvassa ikkunassa kirjoita työlle nimi ja määrää minne se tallennetaan. Muista tallentaa työ usein, ettet vahingon sattuessa menetä tehtyä työtä.

Nuottien kirjoittaminen

Nuottien kirjoittamisessa oikea toimintajärjestys on tärkeä:

 1. Napsauta -painiketta, niin pääset nuotinsyöttö- eli nuotinkirjoitustilaan.
 2. Napsauta haluamaasi aika-arvoa vastaavaa nuottipainiketta, esimerkiksi kahdeksasosanuottia .
 3. Kun nyt siirrät osoittimen nuottiviivaston päälle, näet haaleansinisen nuotinpään. Siirrä se haluamaasi kohtaan viivastoa. Napsauta, ja näin syntyy uusi nuotti. Viimeksi kirjoittamasi nuotti näkyy sinisenä, ja sininen pystyviiva osoittaa kohdan, johon uusi nuotti on tulossa: .
 4. Jos nuotti tarvitsee tilapäisen etumerkin, napsauta sitä vastaavaa painiketta, esimerkiksi ylennysmerkkiä , kun nuotti on sininen.

Jos teit virheen tai jouduit tilanteeseen, jossa et tiedä mitä tapahtui, napsauta ylimmässä työkalurivissä olevaa peruutuspainiketta  tarvittaessa niin monta kertaa, että tilanne alkaa näyttää tutulta. Jos peruit vahingossa liian monta kertaa, palauta edellinen peruminen viereisellä painikkeella .

Jos pitää kirjoittaa tauko, napsauta ensin aika-arvoa, sitten taukopainiketta  ja napsauta sitten oikeaa kohtaa viivastolla. Taukopainike ei muutu aika-arvon mukaan, vaan aika-arvo on katsottava nuottipainikkeesta. Kun tauon jälkeen pitää kirjoittaa nuotti, napsauta taukopainiketta uudelleen, jolloin se menee pois päältä.

Jos tarvitset pisteellisen aika-arvon, napsauta aika-arvon jälkeen samassa rivissä sijaitsevaa pistettä tai kaksoispistettä.

Jos kirjoitat useita samanpituisia nuotteja peräkkäin, ei aika-arvoa tarvitse määrätä joka kerta erikseen, vaan vasta sitten, kun tulee eripituinen nuotti tai tauko.

Painikkeen tausta ilmaisee, onko se aktiivinen eli ”päällä”. Tumma tausta merkitsee aktiivista.  merkitsee, että olet nuotinsyöttötilassa ja , ettet ole.

Käyttäjän tekojen (napsautukset, näppäilyt) vaikutus riippuu siitä, minkälaisessa toimintatilassa ohjelma on. Tiloja on kolme, ja kannattaa heti opetella huomaamaan, missä niistä ollaan.

 1. Nuotinsyöttötilan merkkejä ovat aktiivinen -painike sekä sininen pystyviiva ja osoittimen mukana leijaileva haamunuotti nuottiviivastolla: . Jos nyt napsautetaan hiirellä, viivastolle syntyy jotakin: nuotti, tauko tai muu merkki. Nuotinsyöttötilasta päästään pois näppäilemällä esc-näppäintä kerran.
 2. Muokkaustilassa ollaan silloin, kun ei olla nuotinsyöttötilassa, mutta viivastolla jotkin kohteet (nuotit, tauot, tahdit) ovat sinisiä eli aktiivisia. Tällöin niille voidaan tehdä jotain hiirellä, näppäinkomennoilla ja valikkojen kautta. Muokkaustilasta päästään pois näppäilemällä kerran esc.
 3. Perustilassa tai lepotilassa viivastoilla ei näy sinistä eli mikään kohde ei ole aktiivinen. Tällöin mikään toimi ei vaikuta nuotteihin eli ollaan turvassa.

nuotinsyöttötila – esc – muokkaustila – esc – perustila
nuotinsyöttötila – esc esc – perustila

Perustilasta päästään muokkaustilaan napsauttamalla kerran jotakin kohdetta.

Nuottien poistaminen

Jos olet nuotinsyöttötilassa ja haluat poistaa juuri viimeksi kirjoittamasi nuotin, näppäile askelpalautin eli backspace. Jos taas huomaat virheen myöhemmin jo poistuttuasi syöttötilasta:

 1. Napsauta kerran nuottia tai muuta kohdetta niin, että se muuttuu aktiiviseksi eli siniseksi.
 2. Näppäile delete (del)

Tässä tilanteessa askelpalautin eli backspace-näppäin ei MuseScoressa toimi yksin poistonäppäimenä. Tietokonenäppäimistöllä, jossa ei ole erikseen delete-näppäintä (esimerkiksi kannettavat), saadaan delete-vaikutus aikaan pitämällä fn-näppäintä painettuna ja näppäilemällä askelpalautin (backspace).

Ohjelman lopettaminen

Olethan muistanut tallentaa työn riittävän usein (aina kun pidät muutaman sekunnin ajattelutauon). MuseScore lopetetaan valitsemalla Tiedosto-valikosta Lopeta.

Työn avaaminen

Kun seuraavalla kerralla jatkat työskentelyä, saat olemassaolevan työn auki kansiopainiketta  napsauttamalla ja suunnistamalla avautuvassa ikkunassa siihen paikkaan, johon tallensit työn edellisellä kerralla (annoithan työlle järkevän nimen). MuseScore myös muistaa muutamia äskettäin käsiteltyjä töitä: TiedostoAvaa entinen.