MuseScore-nuotinkirjoituskurssi

MuseScore on ilmainen nuotinkirjoitusohjelma, jonka voit hakea Windows-, Mac- tai Linux-koneeseesi osoitteesta musescore.org. MuseScore täyttää musiikinopettajan sekä soiton- ja laulunharrastajan nuotinkirjoitustarpeet.

Musateknon MuseScore-nuotinkirjoituskurssin käytyäsi osaat kirjoittaa siistejä ja helppolukuisia nuottisivuja: partituureja, stemmoja, komppilappuja ja laulunuotteja.

Kuinka kauan kurssi kestää? 3 kertaa 2 tuntia, esimerkiksi viikonloppukurssina tai viikon välein.

Mitä kurssiin kuuluu? Ryhmäopetusta ja ohjattua harjoittelua, materiaali verkossa ja USB-tikuilla.

Paljonko maksaa? 600 euroa + alv. 24 %

Mitä tilaajalta vaaditaan? Luokka, luentosali tai neuvotteluhuone, jossa on tarpeeksi pistorasioita ja valkokangas. Äänentoisto ja dataprojektori hyödyllisiä muttei pakollisia.

Mitä osallistuja tarvitsee? Oman kannettavan tietokoneen, jos ei olla tietokoneluokassa

Kuinka moni voi osallistua? Ryhmän koko riippuu käytettävästä tilasta. Ylärajaa ei ole, kunhan kaikki pääsevät tietokoneen ääreen.

Miten voin tilata? Lähetä sähköpostia info@musatekno.fi tai soita 050 5673498.

Mistä saan lisää tietoa? MuseScore-ohjelmasta: musescore.org. Esimerkkejä käyttäjien MuseScorella kirjoittamista nuoteista: musescore.com.

Kurssin sisältö

 • MuseScoren käyttöönotto
 • uuden työn aloittaminen, nuottisivun perusasetukset
 • nuottien syöttäminen hiirellä, näppäimistöllä ja koskettimistolla
 • korjaukset, kopiointi
 • artikulaatiot, viivat, kaaret ja muut lisämerkit
 • tekstit: dynamiikat, laulun sanat, otsikot, säveltäjä, sointumerkit
 • transponointi
 • soittimien lisääminen
 • stemmojen erottaminen
 • nuottisivun ulkoasun viimeistely
 • tallentaminen eri tiedostomuotoihin ja paperille tulostaminen

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Kenelle kurssi sopii? Kurssi sopii musiikinopettajille ja nuotinlukutaitoisille opiskelijoille ja soiton- ja laulunharrastajille.

Kenelle kurssi ei sovi? Kurssi ei sovi niille, jotka jo osaavat kirjoittaa nuotteja tietokoneella sujuvasti, eikä niille, jotka eivät vielä osaa lukea nuotteja.

Kannattaako minun opetella MuseScore, jos aion myöhemmin käyttää Sibeliusta tai Finalea? Kannattaa. Käyttö ja ohjelman ulkonäkö ovat hyvin samanlaisia MuseScoressa ja Sibeliuksessa. Monet toiminnot ovat identtisiä.

Voinko siirtää MuseScorella kirjoittamani nuotit Sibeliukseen tai Finaleen, jos sittenkin päätän hankkia maksullisen ohjelman? Voit. MuseScorella voit tallentaa nuotit MusicXML-tiedostoon, jonka Sibeliuksen ja Finalen uudet versiot osaavat avata.

Mihin kurssin käyneet ovat käyttäneet nuotinnusohjelmaa? Laulukirjan kirjoittamiseen, puhallinorkesterisovituksiin, oppilasorkesterin nuotteihin, omaan säveltämiseen.

Miten voin valmistautua kurssiin? Auttaa, jos haet ohjelman ja asennat sen omaan koneeseesi. Voit myös katsella musescore.orgin etusivun kautta löytyvät videot ja  silmäillä Musateknon sivuilla olevia ohjeita.

Miksi hankkisimme juuri tämän koulutuksen? Nuotinkirjoitusta voi toki opiskella myös itsenäisesti tai osallistua kansalaisopistojen ja avoimen ammattikorkeakoulun opetukseen tai kesäkursseille. Musatekno tuo tehokkaan peruskurssin teidän omiin tiloihinne silloin kun teille sopii.

Meillä on jo Sibelius. Saammeko siihen koulutusta? Saatte. Voitte tilata aivan vastaavan koulutuksen Sibelius-ohjelman käyttöön.

Meillä on kellarissa tietoyhteiskunnan kehittämisrahoilla kauan sitten hankittuja koneita. Pystyisimmeköhän käyttämään niillä MuseScorea? Ehkä. MuseScore vaatii Windows XP:n, Mac OS X 10.6:n tai uudemman. Laitteistovaatimukset ovat täällä.