Sibelius-nuotit MuseScoreen MusicXML-tiedoston kautta

Sibeliuksella kirjoitettujen nuottien siirtäminen MuseScoreen on nyt entistä helpompaa.

Sibeliuksella tehdyt nuotit saa MuseScorella käsiteltäviksi niin, että ne tallennetaan Sibeliuksella MusicXML-tiedostoksi, jonka MuseScore puolestaan osaa avata. Tähän asti se on ollut mahdollista kahdella tavalla: hankkimalla Sibeliuksen version 7, joka osaa MusicXML-tallennuksen, tai ostamalla Sibeliuksen vanhempaan versioon Dolet-lisäosan, jonka avulla nuotit voi tallentaa MusicXML:ksi.

Nyt Dolet-lisäosan saa ilmaiseksi.

Finalea tekevä MakeMusic on nimittäin hankkinut omistukseensa Recordarelta Dolet-ohjelmaan ja MusicXML:ään liittyvät toiminnot ja tehnyt Doletista maksuttoman. Pyrkimyksenä on tietenkin edistää Finalen myyntiä: nyt kun kaikki Sibeliuksen käyttäjät voivat maksuttomasti tallentaa työnsä MusicXML-tiedostoiksi ja Finale puolestaan osaa avata nämä tiedostot, kynnys Finalen kokeilemiseen madaltuu.

Suurin voittaja taitaa kuitenkin olla vapaa nuotinkirjoitusohjelma MuseScore. Se on vanhastaan kyennyt sekä lukemaan että tuottamaan MusicXML-tiedostoja. MuseScoren käyttäjäkunta kasvaa lujasti, koska ohjelma on ilmainen ja lähenee kovaa vauhtia ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään ammattilaisohjelmia Sibeliusta ja Finalea. Nyt Sibeliuksen käyttäjät voivat helposti jakaa nuotteja MuseScoren käyttäjien kanssa.

Sibeliuksella tehtyjen nuottien jakaminen netissä voisi olla helpompaakin kuin se nyt on. Aiemmin oli sibeliusmusic.com, jonka kautta nuotteja pystyi myös myymään, mutta se taidettiin hylätä siinä vaiheessa, kun suuryhtiö Avid osti Sibeliuksen. Palvelua on jatkanut Score Exchange, mutta ainakin minusta se tuntuu jotenkin kankealta käyttöehdoiltaan ja käytettävyydeltään.

MuseScore-ohjelman tekijöiden MuseScore.com-palvelu, jota musateknossakin on esitelty, on monipuolisempi. Se jakelee nuotit MuseScoren omassa tiedostomuodossa, MusicXML:nä, PDF:nä, MIDInä, MP3:na ja soittaa musiikin selaimessa. Lisäksi nuotteja voi jakaa yksityisesti vain pienelle piirille. Tämä on käytännöllistä vaikkapa silloin, kun jaetaan omalle kuorolle tai yhtyeelle sovituksia tekijänoikeuden alaisesta musiikista. Palvelun ilmaisversiossa tallennustilaa tosin on rajoitettu, ja rajattoman tallennuksen saa käyttöönsä muutaman kympin vuosimaksulla.

Itse hyödyn Doletin maksuttomuudesta niin, että voin nyt suhteellisen vaivattomasti muuntaa kasan Sibeliuksella kirjoittamaani pedagogista materiaalia MuseScore-muotoon ja panna sen jakeluun MuseScore.comiin, jossa minulla on maksullinen pro-tili. Yksi painostava syy hankkia Sibeliuksen seiskaversio poistui (nuotinkirjoitusohjelma pysyy riittävän ajanmukaisena, kun ostaa joka toisen version, Sibeliuksesta kannattaa hankkia parilliset).

Taustatietoa nuottitiedostoista

Jokainen nuotinkirjoitusohjelma käsittelee nuottitietoa omalla tavallaan ja tallentaa partituurit omaan tiedostomuotoonsa. Tiedon siirtäminen ohjelmien välillä ei ole ollut helppoa, mutta parannusta on uusien versioiden myötä tapahtunut. Nuottitietoa on aina voinut siirtää MIDI-tiedostona, mutta se välittää pelkät sävelkorkeudet ja rytmit ja jättää muotoilut, tekstit ja graafiset elementit pois. MusicXML-tiedostomuoto kehitettiin sitä varten, että nuottikuva voitaisiin siirtää mahdollisimman muuttumattomana nuotinkirjoitusohjelmasta toiseen. Yhdellä ohjelmalla aloitettua työtä voi jatkaa toisella ilman, että tietoa katoaa siirroksessa ja asioita pitää kirjoittaa uudelleen.

Ohjelmien kyky tallentaa ja avata MusicXML-tiedostoja vaihtelee. Tässä on luettelo ohjelmista, jotka nykyään osaavat käsitellä MusicXML:ää.

MusicXML-tiedosto kuvailee kaikki partituurin ominaisuudet yksityiskohtaisesti. Sitä voi tarkastella tekstinä, ja periaatteessa musiikkia voisi tehdä kirjoittamalla tällaista merkkausta tekstieditorilla. Tässä esimerkkinä yhden tiedoston ensimmäiset rivit: