Näin liityt MuseScore.com-palveluun

Mainion MuseScore-nuotinkirjoitusohjelman tekijät ovat luoneet nettiin MuseScore.com-palvelun, johon MuseScore-ohjelman käyttäjät voivat lähettää kirjoittamiaan nuotteja. Nuotit voivat olla näkyvissä kaikille tai vain rajatulle ryhmälle taikka ne voivat olla täysin yksityisiä, siis vain tekijän saatavilla.

Musiikki näyttäytyy painetun nuottilehden näköisenä. Sen voi kuunnella synteettisillä äänillä ja seurata kappaleen etenemistä nuoteista. Palvelu muuttaa MuseScore-tiedoston myös tulostuskelpoiseksi PDF-tiedostoksi, toiseen nuotinkirjoitusohjelmaan siirrettäväksi MusicXML-tiedostoksi ja kuunneltaviksi MIDI- ja mp3-tiedostoiksi.

Nuotteja kirjoittavalle musiikintekijälle palvelu sopii hyvin oman musiikin esittelyyn. Se toimii myös ryhmätyössä, jossa musiikin tekijät työstävät sävellystä yhdessä etätyönä. Yhtyeet ja orkesterit voivat käyttää sitä nuottien jakeluun ja musiikkioppilaitokset oppimateriaalin jakamiseen. Vapaaehtoiset ovat kirjoittaneet myös suuren määrän vanhaa tekijänoikeudesta vapaata musiikkia – enemmän tai vähemmän viimeisteltynä – palvelussa jaettavaksi.

Palvelua voi käyttää myös oman musiikin yksityiseen verkossa säilyttämiseen. Voit aloittaa työn koulussa, tallentaa sen MuseScore.comiin ja jatkaa kirjoittamista kotona.

Palveluun voi tehdä myös videopartituurin: MuseScorella kirjoitettu nuotti voidaan tahdistaa Youtubessa olevaan musiikkiesitykseen.

Kuka tahansa pystyy katselemaan julkisia nuotteja. Omien nuottien jakamista varten täytyy kuitenkin perustaa palveluun oma tunnus.

Tunnuksen hankkiminen

 1. MuseScore.comin etusivulla seuraa linkkiä Create Account.
 2. Keksi itsellesi käyttäjätunnus ja anna toimiva sähköpostiosoite.
 3. Palvelu lähettää sähköpostiosoitteeseesi viestin, joka sisältää tunnuksesi, salasanan ja kertakäyttöisen linkin, jota seuraamalla pääset vahvistamaan liittymisesi. Seuraa linkkiä.
 4. Kirjaudu palveluun.
 5. Keksi salasana, jonka muistat. Älä käytä sellaista salasanaa, joka sinulla on jossakin tärkeässä käytössä.
 6. Tallenna asetukset, ja näin pääset käyttämään palvelua.
 7. My Account -linkistä pääset muuttamaan tietojasi. Anna sopivaksi katsomasi määrä tietoja itsestäsi. Tiedot tulevat julkisesti näkyviin.

Nyt voit lisätä omaa musiikkiasi palveluun.

Musiikin lähettäminen

 • Upload-linkin kautta pääset lisäämään oman nuottisi. Anna sille otsikko ja kuvaus. Voit parantaa kappaleen löydettävyyttä lisäämällä sopivia avainsanoja. Voit myös tehdä nuotista yksityisen, jolloin vain sinä (tai haluamasi ryhmän jäsenet) näet sen.
 • Nuotin voi lähettää myös suoraan MuseScore-ohjelmasta. Valitse Tiedosto-valikosta Save Online… Ohjelma pyytää nyt lupaa yhdistää palveluun ja kysyy tarvittaessa tunnustasi ja salasanaasi. Seuraavaksi annetaan kappaleesta samat tiedot kuin edellisessä kohdassa. Nuotin siirtyminen palveluun ja käsittely siellä saattaa kestää muutaman minuutin.

Ryhmät

MuseScore-palveluun voi perustaa käyttäjäryhmiä. Ryhmät voivat olla kaikille avoimia tai niihin pääsemistä täytyy pyytä ryhmän ylläpitäjältä. Kaikki ryhmät eivät edes näy luettelossa, vaan niihin liittymiseksi täytyy tietää ylläpitäjä ja pyytää jäsenyyttä häneltä. Näin on mukava järjestää vaikkapa turvallisia opiskeluryhmiä.

11 vastausta artikkeliin ”Näin liityt MuseScore.com-palveluun

 1. Matti Sunell Artikkelin kirjoittaja

  Kirjoitin uuteen juttuun tarkemman ohjeen nuottien siirtämisestä MuseScore.comiin.

 2. Marja-Liisa Mutanen

  haluaisin opetella nuottien kirjoittamista tietokoneella. Onkohan se mahdollista?

  1. Matti Sunell Artikkelin kirjoittaja

   Juvenalian kursseille saavat tulla myös muut kuin musiikkiopistolaiset. Katso kurssit täältä.

 3. Kyösti Kontio

  Haluaisin tietää, miten tehdään trioleja esim. 1-4 kappaletta tahtia kohden. Ohjeista en ole saanut riittävästi neuvoja, joita konekin hyväksyisi. Olen saanut yhden triolin tahtiin ja muita epämääräisiä nuotteja….

  terv. Köpi

  1. Matti Sunell Artikkelin kirjoittaja

   Tein joskus aiheesta esimerkin. Siinä yritin käydä läpi monenlaisia trioli- ja vastaavia tapauksia. Kunkin nuotin alle merkitsin, mitä sen tuottamiseksi pitää näppäillä.

 4. Kyösti Kontio

  Moi, miten saan koko partituuria pienennettyä, että sopivat esim kahdelle sivulle? Enpä löytänyt siihen konstia.

  kyösti

  1. Matti Sunell Artikkelin kirjoittaja

   Ulkoasu > Sivun asetukset…

   Käsikirjassa englanniksi.

   Kannattaa kysyä Musescoren virallisella foorumilla, sitä seuraa ehkä vähän useampi nuotinkirjoittaja. No, eipähän sielläkään vilkasta ole, mutta vastaukset ainakin jäävät tulevien tiedonhakijoiden nähtäville.

   En tiedä kakkosversion käsikirjan suomennoksen tilannetta. Itse en paha kyllä ole ehtinyt viime aikoina osallistua.

 5. Kyösti Kontio

  Miten saan pienennettyä kahden nuottiviivaston väliä pienemmäksi, jotta saisin ne sopimaan esim, kahdelle sivulle? Esim pianoviivasto ja bassoriviä saan kyllä muokattua.

  kyösti

  1. Matti Sunell Artikkelin kirjoittaja

   Tyyli > Yleinen… > Sivu

   Sieltä voi säätää viivastojen yleistä väliä. Tilapäisiä säätöjä voi tehdä paleteista löytyvillä työkaluilla: Breaks & Spacers.

   Käsikirjassa tämä ja tämä.

 6. Kyösti Kontio

  Moi taas!

  Olen partituuriin ottanut vain yhden rivin. Voiko siihen lisätä bassorivin jälkeenpäin?

  kyösti

Kommentointi on suljettu.