MuseScore: näin pääset alkuun

Kun olet päättänyt opetella kirjoittamaan nuotteja vapaalla, ilmaisella ja helppokäyttöisellä ohjelmalla, suuntaa ensimmäiseksi MuseScore.orgiin. Sieltä löydät ohjelman asennuspaketin ja ensimmäiset ohjeet, joiden avulla pääset vauhtiin. Sivusto yleensä tunnistaa koneesi käyttöjärjestelmän ja kielen, joten se näkyy suomeksi ja tarjoaa haettavaksi järjestelmääsi sopivaa asennuspakettia.

  • Mac: hae dmg-päätteinen tiedosto, kaksoisklikkaa se auki (jos se ei aukea itsestään) ja vedä MuseScore-ohjelma Ohjelmat-kansioon (Applications).
  • Windows: hae exe-päätteinen tiedosto, käynnistä asennusohjelma ja klikkaile sen läpi (yleensä oletusasetuksia ei tarvitse muuttaa).
  • Linux: käytä pakettienhallintaohjelmaa. MuseScore-paketin nimi on mscore.

Jos tilanteesi on monimutkaisempi, lue lisää ohjeita MuseScoren lataussivulta. Käsikirjan asennussivulla on ohjeita Windows-asennukseen.

Käynnistä ohjelma ja tutki avautuvaa näkymää.

Katso MuseScore.orgin etusivulla olevat lyhyet videot. Ne ovat englanniksi, mutta älä huolestu, jos et ensi kuulemalla ehdi tajuta kaikkea. Koeta jokaisen videon jälkeen tehdä hieman siinä esiteltyjä asioita.

Avaa sitten Jari Eerolan laatima suomenkielinen käyttöopas. Lue oppitunnit järjestyksessä ja tee itse perässä. Tämän oppaan jälkeen osaat jo paljon.

Voit kertailla asioita selailemalla MuseScoren käsikirjaa. Sitä ei tarvitse lukea järjestyksessä, vaan voit tarkastaa asioita sitä mukaa kun tarvitset lisää tietoa.

Edellä mainitut videot löytyvät myös MuseScoreTips-nimiseltä sivustolta. Siellä on lisäksi lyhyitä oppitunteja ja laajempia artikkeleja MuseScoren käytöstä ja käyttäjistä.