Muistilista äänitykseen valmistautuvalle muusikolle

Kunnollisen musiikkiäänityksen tekeminen vaatii aina valmistelua: pitää varata tila hyvissä ajoin ja huolehtia siitä, että soittajat, soittimet, äänittäjä ja äänityskalusto ovat sovittuna aikana samassa paikassa. Kun kaikki valmistautuvat omaan tehtäväänsä huolellisesti, tulee aika käytetyksi tehokkaasti ja sählääminen jää vähäiseksi. Tässä on muutamia asioita, joita soittajan ja laulajan kannattaa suunnitella ennalta.

  • Äänitettävät kappaleet kannattaa osata mahdollisimman hyvin. Äänitystilaisuuteen ei kannata tulla harjoittelemaan, sillä se pitkästyttää muita osallistujia. Valitse äänitettäviksi riittävän helppoja kappaleita.
  • Ota nuotit mukaan, vaikka osaisitkin kappaleet ulkoa. Ota nuoteista kopiot äänittäjälle tai muulle avustajalle, jotta hän voi seurata soittoasi ja mahdollisesti pitää kirjaa otoista.
  • Vaikka osaisit kappaleet täydellisesti ja pystyisit soittamaan ne kertaotolla talteen, varaudu silti siihen, että äänitykseen voi tulla soittajasta riippumattomia häiriöitä. Suunnittele siksi musiikin keskelle paikkoja, joista voit ottaa jonkin kohdan uusiksi. Merkitse ne lyijykynällä nuottiin. Hyviä katkaisukohtia ovat esimerkiksi säe- ja taiterajat, joissa hiljaisen kohdan jälkeen on voimakas aloitusääni. Myös musiikin keskellä olevat äkilliset voimakkaat äänet tai tauot voivat olla sopivia leikkauskohtia. Harjoittele esitys niin, että voit aloittaa soittamisen aina hieman ennen katkaisukohtaa (näin saadaan kaiku mukaan).
  • Muista, missä on musiikin kovaäänisin kohta, jotta voi soittaa sen äänittäjälle, kun hän säätää äänitystasoja.
  • Jos haluat varmistaa, että tempo ei muutu ottojen välillä, merkitse tempo valmiiksi nuotteihin (eri kohtiin, jos tempo vaihtelee) ja tarkista se ennen soittoa metronomista.
  • Tarkista, että soittimesi on kunnossa eikä siitä lähde ylimääräisiä häiriöääniä. Viritä soitin huolellisesti.