Äänitteen siirto tietokoneeseen ja CD-levyn tekeminen

Juvenaliaan on hankittu taskukokoinen äänitallennin Olympus LS-10. Tämä ohje neuvoo, miten laitteella tehdyt äänitykset siirretään tietokoneeseen ja miten niistä valmistetaan CD-levy.

Laitteen liittäminen

Ei ole väliä sillä, onko äänitin päällä vai ei, silloin kun se liitetään tietokoneeseen. Laitteen reunassa on kumisen suojuksen alla pienikokoinen USB-liitin. Nosta suojusta ja työnnä USB-johdon pienempi pää liittimeen. Työnnä johdon isompi pää tietokoneen USB-liittimeen.

Tallennin näkyy tietokoneen ruudun työpöydällä samalla tavalla kuin mikä tahansa ulkoinen muistilaite, esimerkiksi muistitikku. Silloin kun laitteessa on sisällä muistikortti, sisäinen muisti ja muistikortti näkyvät erillisinä laitteina.

Sisäinen muisti Muistikortti

Äänitiedostojen siirtäminen

Kaksoisnapsauta auki se muisti, johon olet äänittänyt (jos et muista, avaa molemmat ja etsi tuoreita tiedostoja). Sisältö avautuu uuteen ikkunaan (tässä näkyy muistikortin sisältö):

Tallennin säilyttää äänitteet kansioissa, joita on viisi (DSS_FLDA:sta E:hen). Music-kansiosta ei tarvitse välittää: siihen voi tallentaa vain tietokoneesta käsin, silloin kun halutaan siirtää tallentimeen äänitiedostoja kuunneltavaksi. Kuvassa näkyy A-kansion sisältö. Äänitteet ovat .WAV-päätteisiä tiedostoja, joiden nimi alkaa aina LS10 ja päättyy juoksevaan numeroon, jonka tallennin antaa automaattisesti. Jos olet äänittäessäsi valinnut jonkin muun äänitiedostomuodon, pääte voi olla myös .MP3 tai .WMA. Tiedostot, joiden nimen loppu on .DAT, liittyvät tallentimen tietojenhallintaan, eikä niihin pidä koskea.

Käynnistä iTunes-ohjelma ja järjestä ikkunat niin, että sekä iTunesin ikkuna että tallentimen sisältö ovat näkyvissä. Aktivoi napsauttamalla ne tallentimen ikkunassa näkyvät tiedostot, jotka haluat siirtää (pitämällä komento-näppäintä (cmd, ⌘) samalla painettuna voit aktivoida monta kerralla).

Vedä äänitiedostot iTunesin vasemman reunan harmaalle alueelle, Soittolistat-alueen alaosaan.

Äänitiedostojen kopioiduttua tietokoneeseen vedä tallenninta edustavat kuvakkeet työpöydältä roskakoriin. Vasta niiden hävittyä näkyvistä voit irrottaa USB-johdon tallentimesta ja tietokoneesta.

CD-levyn tekeminen

Kun äänitiedostot vedettiin iTunesiin, ne kopioituivat tietokoneeseen ja iTunesin soittolistaluetteloon ilmestyi nimetön soittolista. Kirjoita tämän tekstin päälle uusi nimi, josta voit tunnistaa äänityksesi.

Kun napsautat soittolistan nimeä, iTunesin pääikkunaan ilmestyvät ne äänitteet, jotka juuri siirsit. Voit muuttaa niiden järjestystä vetämällä nimiä hiiren avulla ylös ja alas. Voit myös nimetä äänitteet siten, että painat hiirellä kappaleen nimeä pitkään, jolloin se muuttuu kirjoitustilaan, ja kirjoitat sitten uuden nimen vanhan päälle. Nämä nimet eivät kuitenkaan tallennu CD:lle.

Saatuasi kappaleet oikeaan järjestykseen paina ikkunan oikeassa alakulmassa olevaa nappia Polta levy. Ilmestyvästä valintaikkunasta valitse sitten Ääni-CD ja napsauta Polta. Ohjelma pyytää sinua laittamaan optiseen asemaan tyhjän CD-levyn. Pane levy sisään ja sulje luukku. Kone polttaa levyä jonkin aikaa ja ilmoittaa kun se on valmis.

Sitten kun olet saanut haluamasi määrän levyjä poltettua etkä enää tarvitse tietokoneeseen tallennettuja äänitteitä, poista ne iTunesista. Avaa iTunesin Musiikki-näkymä ja etsi kappaleet sieltä. Aktivoi ne napsauttamalla kerran ja poista sitten näppäilemällä poistonäppäintä (backspace). Ohjelma kysyy varmistusta: vastaa siihen napsauttamalla Siirrä roskakoriin. Muista tämän jälkeen tyhjentää roskakori. Huomaa, että soittolistan poistaminen tai kappaleiden poistaminen soittolistasta ei poista tiedostoja. Ne pitää poistaa Musiikki-näkymän kautta.